Poruchy trávení mohou zahrnovat mnoho nepříjemných příznaků, mezi nejčastější potíže patří pálení žáhy. Příčiny pro pálení žáhy mohou být různé – od jídla až po nezdravý životní styl (kouření, alkohol). Tento projev poruchy trávení vzniká na základě uvolněného dolního jícnového svěrače, který následně propouští kyselou žaludeční šťávu a ta dráždí sliznici jícnu.
Poradíme vám, jak vyzrát na pálení žáhy bez léků za pomoci bylinek, aromaterapeutických esencí či změny životního stylu.
Potraviny se sníženým obsahem tuku a vlákniny
V případě, že trpíte na pálení žáhy, pak by změna jídelníčku měla být samozřejmostí. Vybírat byste měli takové potraviny, které obsahují snížený obsah tuku a vlákniny.
Potraviny, které nejsou vhodné při pálení žáhy
- Máslo
- Margarín
- Olej
- Uzeniny
- Vnitřnosti
- Masa
- Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku
- Plísňové sýry
- Smetana
- Tučné vepřové maso
- Pečená husa
- Pečená kachna
- Tučné uzeniny (klobásy, salámy, tlačenky)
- Fast food
- Pikantní koření (chilli, pepř, kari, kajenský pepř, pálivá paprika)
- Džusy a sycené nápoje
- Silná káva a čaj
- Alkohol
- Čokoláda
Potraviny vhodné pro konzumaci
- Libové vepřové maso
- Králík
- Telecí
- Vařené uzeniny (vepřové a drůbeží šunky, panenka)
- Zelenina (mrkev, červená řepa, brambory, květák)
- Mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku
Dále se doporučuje vypít sklenici mléka, které neutralizuje kyselý obsah.
Bylinky, které vám uleví od pálení žáhy
A konečně se pojďme podívat na bylinky a bylinné odvary, které od pálení žáhy uleví a zlepší i chuť k jídlu.
1) Zeměžluč – latinsky Centaurium
Zeměžluč obecně pomáhá při trávení a nemocích spojených se zažívacími problémy. Tento rod obsahuje 30 – 50 druhů, z toho v ČR rostou pouze 3 druhy zeměžluči:
- Zeměžluč oklikatá
- Zeměžluč spanilá
- Zeměžluč pobřežní
Hořčiny, které zeměžluče obsahují, rostlinám dodávají hořkou chuť. Odvar ze zeměžluče vám pomůže nejen při pálení žáhy, ale také upravuje vylučování žaludečních šťáv a vyžene střevní parazity.
Jak připravit odvar ze zeměžluče:
2 polévkové lžíce usušené bylinky zalijte 500 ml vody a nechte 15 min odstát. Následně sceďte a pijte při pálení žáhy.
2) Zázvor
Všemocný zázvor pomáhá nejen při pálení žáhy, ale i při chřipce a nachlazení. Je několik způsobů, jak zázvor využít.
Nastrouhaný zázvor s kapkou medu
Tento recept využíváme často při nachlazení, ale i při pálení žáhy se hodí. Vzhledem k tomu, že zázvor má velmi pikantní chuť, je dobré do něj přidat lžíci medu nebo podle chuti a ujídat opravdu po malých kouskách, a ne ve velkém množství najednou. Po konzumaci je potřeba vždy zapít sklenicí čisté vody.
Příprava je jednoduchá. Nastrouhejte zázvor, přidejte do něj lžíci medu a ujídejte každou chvilku ždibec. Sami uvidíte, že sníst celou lžíci zázvoru najednou není možné.
Odvar ze zázvoru
Odvar si připravíte tak, že nastrouháte zázvor a zalijete ho vroucí vodou. 1 lžička na 250 ml je ideální poměr. Opět můžete přisladit medem. Nechte vylouhovat cca 10 min a přeceďte. Pijte při vzniklých potížích.
3) Lněné semínko
Olej z lněného semínka je jedním z nejbohatších zdrojů nenasycených mastných kyselin. Využívá se nejen při potížích s pálením žáhy, ale také při odčervení nebo na žaludeční vředy.
Odvar z lněného semínka
Připravte si 1 lžíci lněného semínka a zalijte 250 ml vroucí vody. Nechte semínka nabobtnat a pijte, aniž byste odvar scedili, 2x denně – ráno a večer.
4) Lékořice
Lékořice se používala v léčitelství již ve starověkém Egyptě. V Indii ji zase využívali jako afrodiziakum svařenou v mléce s přidaným cukrem, pepřem a kořenem šáchoru. Na pálení žáhy můžete využít buď odvar z kořene, nebo pastilky. Obojí lze zakoupit v každé lékárně. Záleží na vás, co vám vyhovuje lépe.
Aromaterapeutická esence Mint
Nechte se unášet pronikavou vůní aromaterapeutické esence Mint od značky Energy. Uvolněte mysl a zbavte se fyzických neduhů. Tato esence pomáhá ulevit od bolestí hlavy, mírní bolest zubů, pomáhá při zažívacích potížích nejen při pálení žáhy, ale také nevolnosti, nadýmání či dalších žaludečních potížích. Využít ji můžete k masáži, inhalaci nebo do koupele.