Spirulina není pouze hojně opěvovanou superpotravinou, ale také jistou „záchranou“ pro vegany a vegetariány, kteří si s ní mohou zpestřit svůj o proteiny a další živiny ochuzený jídelníček. Na talíři bude ladit nejen po nutriční stránce, ale potěší také oči.
Proč je spirulina pro vegany a vegetariány ideálním doplňkem jídelníčku?
Spirulina (Arthrospira) je modrozelená sladkovodní sinice, které je přiřazováno označení superpotravina. Obsahuje totiž stonásobné množství cenných látek oproti klasickým potravinám. Například mnohonásobně více železa než špenát nebo o 3900 % více betakarotenu než mrkev.
Spirulina obsahuje:
- barviva chlorofyl a fykocyanin
- vitamíny skupiny B, vitamín E
- minerály železo, hořčík, vápník, fosfor
- kyselinu gama-linolenovou (GLA)
- betakaroten
- a její hlavní složkou jsou bílkoviny (60 až 70 %)
Ačkoliv se jedná o rostlinný zdroj, je spirulina na bílkoviny mnohem bohatší než maso nebo vejce. Kupříkladu ve 100 gramech hovězího je obsaženo 26 gramů bílkovin. Ve 100 gramech spiruliny najdete až 56 gramů bílkovin. Právě pro vysoký obsah bílkovin představuje spirulina pro vegany a vegetariány další cestu, jak svůj bezmasý jídelníček obohatit. Více o obsahu cenných látek ve spirulině najdete v článku „Spirulina – přírodní potravina nabitá proteiny“.
V jaké formě je spirulina k dostání?
Spirulina není řasou, a proto se s ní bude v kuchyni pracovat úplně jinak než například s mořskými řasami wakame, kombu, arame, nori a dalšími. Ty lze totiž sehnat v celku, musí se většinou před vařením namočit do vody (na kratší nebo delší dobu podle konkrétního druhu řasy), a pak vařit do změknutí. Spirulinu na rozdíl od mořských řas nejčastěji seženete ve formě prášku, tablet nebo kapslí. Právě prášek spiruliny může hrát ve vaší kuchyni hlavní roli.
Spirulina zelená a modrá
Spirulina má skvělou barvící schopnost, což oceníte především tehdy, pokud chcete, aby jídlo dobře vypadalo i po estetické stránce. Na trhu přitom seženete nejen zelenou spirulinu, ale i modrou, a to je teprve hezká barvička.
Jaký je mezi těmito druhy rozdíl?
- Zelená spirulina obsahuje zelené barvivo chlorofyl a modré barvivo fykocyanin. Výsledná barva prášku je pak zelená.
- U modré spiruliny byl extrahován pouze modrý fykocyanin. Ani toto barvivo samo o sobě nepostrádá příznivé účinky na zdraví. Je o něm známo, že může být skvělou prevencí rakoviny. A ještě jeden rozdíl by tady byl. Zatímco zelená spirulina chutná a voní po rybách a mořských plodech, modrá spirulina je zcela bez chuti.
Do jakých receptů lze spirulinu zakomponovat?
Protože spirulinu seženete nejčastěji ve formě prášku, bude její použití v kuchyni docela jednotvárné. Nejčastěji si ji lidé kvůli ne příliš vábné chuti přidávají do smoothie drinků, jogurtů a kaší, které takhle obohacují o proteiny a další cenné látky. Ovšem uzdu své fantazii můžete se spirulinou popustit o dost více.
Bleskové rýžové nudle se spirulinou
Na vydatný pokrm potřebujete:
- 50 g rýžových nudlí
- 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
- 3 lžičky prášku spiruliny
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl na dochucení
Rýžové nudle si připravte podle návodu. Po slití vody je ochuťte spirulinou, droždím a solí. Rychlé, chutné a výživné. Přejeme dobrou chuť!
Podobně obohatit lze i guacamole, různé zálivky na salát a polévky. Tepelná úprava pokrmu ničí cenné látky obsažené ve spirulině. Proto v případě, že pokrm vaříte, spirulinu přidejte až na závěr. Opravdu stačí prášek do polévky nebo do pomazánky nasypat až po vychladnutí.
Jak to je s vitamínem B12 ve spirulině?
Spirulina je mezi vegetariány a vegany pozitivně vnímána nejen díky svému vysokému obsahu bílkovin, ale i díky obsahu vitamínu B12. Je totiž jedním z mála rostlinných zdrojů vitamínu B12 – vitamínu, jehož nedostatkem kvůli rostlinné stravě trpí vegani a vegetariáni. Je pravda, že spirulina vitamín B12 opravdu obsahuje. Ovšem jeho většina má neaktivní formu. To znamená, že sice konzumace spiruliny z hlediska doplnění vitamínu B12 veganům a vegetariánům prospěje (a to i díky dalším obsaženým látkám), ale rozhodně jim nevytrhne trn z paty a ani nepokryje doporučenou denní dávku. Tuto formu totiž tělo nevyužije. Vitamín B12 je přitom v těle velmi podstatný. Podílí se například na krvetvorbě, dělení buněk nebo je prevencí chudokrevnosti.
Spirulina do jídelníčku vegetariánů a veganů určitě patří, protože jako superpotravina ho doplní o cenné látky. Její zapojení do každodenní stravy přitom není nijak obtížné. Ani v případě, že nebudete fanoušci její chuti, nemusíte zoufat, spirulinu doplníte formou kapslí nebo tablet. Koneckonců na to, abyste tento doplněk stravy vyzkoušeli, nemusíte být vegani ani vegetariáni.