Mladá paní - lifestyle magazínReklama

5 top receptů na veganské vánoční cukroví

Fotografie: Vánoční perníčky
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Vánoce nejsou pouze symbolem lásky, ale také hojnosti a obžerství. U většiny lidí na stole nechybí cukroví a jinak to nemají ani vegani. Ti, ačkoliv jsou omezeni v používání živočišných surovin, si pořád mohou připravit skvělé veganské vánoční cukroví.

Jaké suroviny vegani nejčastěji používají při pečení vánočního cukroví?

Při pečení vánočního cukroví se vegani vyhýbají běžným surovinám, tudíž živočišnému máslu, vejcím, kravskému mléku, smetaně, medu. Tyto suroviny hravě nahrazují produkty na rostlinné bázi. Vajíčko umí nahradit banánem, veganským máslem nebo hraškou. Platí, že jedno vejce = 1 PL hrašky. Kravské mléko pak jednoduše nahradí rostlinným mlékem (kokosovým, mandlovým…).

Vánoční raw tahini kuličky

Toto cukroví pro vegany budete mít hotové opravdu rychle, protože se nepeče. Nechat ho tedy můžete až na poslední chvíli, kdy bude všechno pečené vánoční cukroví už hotové a bude měknout hezky v krabicích.

Na vánoční raw tahini kuličky budete potřebovat:

  • 3 PL tahini (jedná se o sezamové máslo)
  • 3 PL javorového sirupu
  • 100 g semínkové a ořechové směsi (můžete použít slunečnicová semínka, oříšky, mandle)
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 50 g rozinek
  • skořice podle chuti
  • vanilka podle chuti
  • špetka mletého hřebíčku
  • kokos nebo mleté ořechy na obalení kuliček

Postup:

  • Slunečnicová semínka a oříšky posekejte na menší kousky, a pak opražte na pánvi.
  • Rozinky pokrájejte na maličké kousky a přidejte je k ořechové směsi.
  • Přidejte všechny ostatní ingredience a směs dobře promíchejte.
  • Vytvořená hmota nesmí být ani příliš suchá a ani by neměla moc lepit.
  • Kýžený výsledek si jednoduše upravíte tak, že přidáte více javorového sirupu nebo naopak více kokosu.
  • Z hmoty tvořte kuličky, které vyválejte v kokosu nebo mletých oříšcích a dávejte je do připravených papírových košíčků.

Veganské linecké cukroví

Ani o linecké cukroví se nemusí vegani ochudit, když klasické máslo nahradí veganským máslem (vyrobené z rostlinných olejů) a místo klasické pšeničné mouky použijí tu bezlepkovou (kukuřičná, jáhlová, pohanková, kokosová…).

Na veganské linecké cukroví budete potřebovat:

  • půl hrnku změklého veganského másla
  • dva a čtvrt hrnku bezlepkové mouky
  • špetku soli
  • menší půlku hrnku moučkového cukru
  • vanilkový extrakt (čtvrt lžičky)
  • ovocný džem na spojení
  • sušené kokosové mléko na poprášení

Postup:

  • V mixéru do hladké pěny vyšlehejte máslo spolu s moučkovým cukrem.
  • Přidejte sůl, vanilku a na závěr do směsi zapracujte mouku.
  • Vypracujte hladké těsto, které by nemělo lepit.
  • Těsto nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout (klidně ho tam nechte i přes noc zabalené v igelitovém sáčku).
  • Hotové těsto si rozdělte minimálně na dvě poloviny (část, kterou nebudete používat, strčte do lednice, ať se těsto při tvoření nelepí).
  • Jednotlivé části těsta vyválejte a vykrajovátkem tvořte požadované cukroví.
  • To pečte 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
  • Upečené linecké poznáte podle jeho mírně zlatavé barvy.
  • Nechte vychladnout a slepujte lineckou směsí.
Zdroj: Freepik.com

Veganská vosí hnízda

I přesto, že se vegani medu vyhýbají, na veganských vosích hnízdech si mohou v klidu pochutnat.

Na veganská vosí hnízda budete potřebovat:

  • 300 g datlové pasty
  • 200 g mandlové mouky
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 1 PL kokosového oleje
  • špetku soli a rum

Postup:

Ingredience smíchejte dohromady tak, abyste z nich vytvořili pro vosí hnízda typickou hmotu, kterou tvarujte do úlků klasickým způsobem. Krém vytvořte ze změklého másla, vanilkového extraktu rumu a kokosového oleje. Jako spodní díl použijte buď veganské piškoty, nebo si upečte extra linecká kolečka pod vosí hnízda.

Veganské perníčky

Nejen veganům by na stole (a možná i na vánočním stromečku) neměly chybět veganské perníčky.

Na veganské perníčky budete potřebovat:

  • 1 hrnek veganského másla
  • 5 hrnků bezlepkové mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 PL hrašky
  • 1 hrnek melasy
  • 2 PL jablečného octa
  • špetku jedlé sody
  • 1 PL mletého zázvoru
  • špetku skořice, hřebíčku a muškátového oříšku

Postup:

  • Napřed zpracujte veganské máslo s cukrem do hladké pěny.
  • Postupně přidávejte další ingredience.
  • Zpracujte hladké těsto.
  • Těsto nechte přes noc v lednici.
  • Z těsta válejte pláty o tloušťce 3 až 4 cm a vykrajujte z nich požadované tvary.
  • Perníčky pečte 6 až 8 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Ovesné hrudky na poslední chvíli

Některé veganské vánoční cukroví nevyžaduje extra nákupy a ani dlouhý čas přípravy. Typickým příkladem toho jsou ovesné hrudky, které můžete připravit na poslední chvíli – to abyste měli více druhů vánočního cukroví než vaše sousedka.

Budete potřebovat:

  • jeden a půl hrnku ovesných vloček
  • tři čtvrtě hrnku nasekaných rozinek
  • tři a půl PL kokosového oleje
  • půl hrnku veganského másla
  • půl hrnku javorového sirupu
  • špetku soli, skořice a muškátového oříšku

V hrnci rozpusťte a zahřejte kokosový olej, veganské máslo a javorový sirup. Do směsi postupně přidávejte ostatní suroviny, nakonec vmíchejte i ovesné vločky. Směs dobře propracujte a spojte. Následně z ní na pečící papír tvarujte hrudky, které po vychladnutí uložte do krabice a do chladu.

Tip: Připravili jsme pro vás i další inspiraci na zdravé veganské recepty.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama