V zimě zahřejí, v létě zasytí a jejich příprava vás u linky dlouho nezdrží. Řeč je samozřejmě o polévkách, které zachraňují lidstvo před hladem už velmi dlouho. První zmínky o existenci polévek najdeme už 20 000 př.n.l. Zajímavé je také propojení polévek se vznikem restauračních zařízení. Věděli jste, že ve Francii se dříve prodávala polévka s názvem „Restaurace“? Restaurace – v překladu bychom mohli říci „obnova“ – se dříve nazývala vysoce koncentrovaná polévka, která byla propagovaná jako lék na fyzické vyčerpání.
Polévka se těšila zájmu veřejnosti a v roce 1765 si francouzský podnikatel založil první stravovací zařízení – restauraci – s nabídkou těchto posilujících polévek. Od té doby polévky prošly mnoha proměnami a díky moderní době a sdílení receptů mezi ženami si dnes můžeme např. bramborovou polévku uvařit 5x jinak. My jsme pro vás připravili tipy z naší zdravé kuchyně. Vybrali jsme pro vás 5 zeleninových zdravých polévek jako od babičky.
1) Zdravá gulášová polévka s bramborami
Gulášovou polévku známe ze školních jídelen, kde moc radosti dětem nepřináší. My pro vás máme připravenou zdravou variantu gulášové polévky bez mletého masa a s bylinkami, které provoní vaši kuchyni. Polévka je vhodná k lehkému obědu i večeři a příprava zabere necelou hodinku.
Recept zde – Zdravá gulášová polévka s bramborami
2) Polévka kyselo s houbami pro vegany
Pro všechny houbaře tu máme připravený recept na polévku kyselo s houbami ve veganské variantě. Místo smetany na vaření jsme využili Alpro sójovou variantu smetany na vaření pro vegany. Rozvoňte kuchyň koprem a vyzkoušejte recept na výborné kyselo, které vás zahřeje i zasytí.
Recept zde – Kyselo s houbami
3) Polévka z červené řepy
Červená řepa nezachutná každému, ale při správné úpravě si ji mohou oblíbit i ti, kterým předtím nechutnala. Příprava není složitá a polévka je zdravá, a navíc velmi chutná. Celá příprava i s vařením zabere něco přes hodinku a nasytí celou rodinu.
Recept zde – polévka z červené řepy
4) Polévka Hokkaido
Polévka z dýně Hokkaido je snad už klasikou v každé kuchyni. Věděli jste, že dýně Hokkaido je jediná, která se při tepelné úpravě nemusí loupat? Stačí ji rozkrojit, vydlabat semínka a nakrájet na kousky. Polévka je vhodná pro bezlepkovou dietu, vegany i vegetariány.
Recept zde – polévka z dýně Hokkaido
5) Polévka z červené čočky s květákem a jarní cibulkou
Polévka z červené čočky je vhodná pro vegany, vegetariány, ale i masožravce, kteří přivítají zdravou variantu čočkové polévky a nevadí jim dát si chvilku pauzu od masa. Čočková polévka je plná zdravé zeleniny a na závěr dochucena ovesným mlékem. Připravte chutnou, a především bílkovinami nabitou zdravou večeři a nechte se inspirovat novými chutěmi.
Recept zde – polévka z červené čočky s květákem a jarní cibulkou
Další výborné zeleninové polévky pro vegany, vegetariány i bezlepkovou dietu najdete v kategorii zdravé recepty.