Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

5 potravin, které nastartují mozek a zlepší paměť

Jak zlepšit paměť za pomoci potravin
Zdroj: Pixabay.com

Probiosan Inovum

Reklama

Mozek má na starost centrální řízení našeho těla, proto by péče o něj a výběr správných potravin měly být každodenním standardem. Ne všichni ovšem víme, co je pro náš mozek nejlepší a jaké potraviny bychom měli do jídelníčku zařadit. Zjistěte jak zlepšit paměť. Připravili jsme pro vás 5 potravin, které nastartují váš mozek a posílí paměť.

Ryby

Na vrcholu zdravých potravin pro mozek jsou rozhodně ryby. Ne každý je má rád, ovšem jejich přínos pro mozek je skutečně veliký. Ryby totiž obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro správné fungování paměti. V případě nedostatku omega-3 mastných kyselin v mozku hrozí časté deprese a zapomínání.

Ať už si dáte pstruha, lososa nebo zvolíte sardinky, tak vaše řídicí centrum vám rozhodně poděkuje. Odborné studie potvrzují, že konzumace grilovaných či pečených ryb navíc podporuje růst šedé hmoty mozkové. Ta obsahuje většinu nervových buněk, řídí rozhodování, paměť a emoce. Pokud ryby nebyly do této chvíle na vašem jídelníčku nikterak často, rozhodně doporučujeme provést změnu a do týdenního menu je pravidelně zařadit.

Káva

Pro milovníky kávy tu máme také dobrou zprávu. Konzumace kávy/kofeinu v omezeném množství není škodlivá, naopak. Pokud denně vypijete přibližně 400 mg kávy (5 šálků) denně, rozhodně svému mozku neublížíte. Kofein v již zmíněném množství zvyšuje bdělost, celkovou soustředěnost, zlepšuje náladu a snižuje sklon k depresím. Celoživotní konzumace kofeinu pomáhá snížit riziko vzniku cévní mozkové příhody, Parkinsonovy choroby a Alzheimerovy choroby. Káva ve správném dávkování vašemu mozku rozhodně neublíží, právě naopak i to je cesta jak zlepšit paměť.  (Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26677204/)

Tip: Přečtěte si také zajímavosti o kávě, které vás možná překvapí.

Borůvky

Borůvky poskytují velkou řadu zdravotních přínosů pro lidský organismus. V tomto článku se ovšem budeme věnovat pouze těm, které jsou určeny speciálně pro váš mozek. Víte, proč jsou borůvky fialové? Je to díky antokyanům – pigmentovým molekulám, které nejenže mají funkci zbarvit borůvky do fialové barvy, ale také jsou zmiňovány jako přírodní léčivo v té nejčistší podobě. Mají protizánětlivé a antioxidační účinky a zabraňují zánětům či neurodegenerativním onemocněním. Pomáhají zlepšovat paměť a mohou dokonce oddálit ztrátu krátkodobé paměti. Dejte si každé ráno borůvkové smoothie nebo cereálie s borůvkami a nenechte mozek na suchu. (Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20047325/)

Zdroj: Pixabay.com

Brokolice

Obsahuje vitamin K, který významně posiluje kognitivní funkce, dále pak vitamin C, kyselinu listovou a cholin, který velmi pozitivně ovlivňuje krátkodobou i dlouhodobou paměť a má protizánětlivé a antioxidační účinky. Brokolice je jednoduše plná látek a minerálů, které váš mozek nakrmí a dodají mu dostatek síly pro další fungování. (Zdroj: https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2356/2)

Ořechy

Účinky ořechů na mozek jsou velmi zásadní a studie potvrzují, že pravidelná konzumace ořechů má obrovský vliv na zlepšení kognitivních mozkových funkcí. Při dlouhodobém zkoumání ořechů a jejich vlivu na mozek bylo zjištěno, že ženy konzumující alespoň 5 porcí ořechů/týden měly lepší paměť než ženy, které ořechy nejedly vůbec, nebo jen nepravidelně. Ořechy obsahují antioxidanty a vitamin E, který chrání buňky před poškozením volnými radikály a díky tomu pomáhá zpomalit stárnutí mozku. Navíc vlašské ořechy obsahují stejně jako ryby omega-3 mastné kyseliny.

Zpomalte stárnutí a nenechte váš mozek bez živin, které ho déle udrží ve formě.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama