Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

3 způsoby, jak zmrazit houby, aby vydržely čerstvé co nejdéle

Fotografie: Houby v košíku
Zdroj: Pixabay.com

Probiosan Inovum

Reklama

Máte doma plné koše hub a nevíte co s nimi? Ať už sbíráte lišky, hřiby nebo bedly a chcete si je uchovat i na zimu bez ztráty živin, nabízí se 2 způsoby. Můžete je buď zmrazit, nebo usušit. K sušení je ideálním pomocníkem sušička na houby nebo větší prostor na sušení. Nevýhodou sušení v prostoru ovšem může být jejich velmi intenzivní zápach. Pokud se tomu chcete vyhnout, ideální je houby zmrazit.

Poradíme vám, jak správně zmrazit houby za pomoci blanšírování nebo opékání tak, aby v nich zůstalo co největší množství zdraví prospěšných látek a zároveň neztratily svou výbornou chuť.

Blanšírování hub a následné zamrazení

Blanšírování zeleniny je v aktuální době velmi oblíbené a není se čemu divit. Při blanšírování dochází k uchování vysokého obsahu zdraví prospěšných látek v potravinách, a naopak jsou zničeny mikroorganismy, které by mohly urychlit zkažení hub v již konzervovaném stavu. Jedná se o rychlé spaření v horké vodě a následné rychlé ochlazení.

Jak postupovat:

  • Houby očistěte a nakrájejte. Menší houby můžete nechat v celku.
  • Připravte si misku s ledovou vodou. Nejlepší je voda s ledovými kostkami.
  • Připravené houby vložte do parního koše a cca 1-2 min nechte ve vroucí vodě. Záleží na velikosti hub. Pokud jste je nakrájeli na menší kousky, stačí opravdu jen chvilka.
  • Vyjměte a ponořte je do mísy s ledovou vodou a nechte vychladnout.
  • Po vychladnutí houby vyskládejte na plech vyložený papírem vedle sebe a nechte je oschnout a okapat.
  • Jakmile vidíte, že houby jsou oschlé, dejte je na tácku zmrazit.
  • Po zmražení si připravte uzavíratelný mrazící sáček, naplňte ho houbami, vytěsněte z něj vzduch a dejte do mrazáku. Takto zmražené houby vám vydrží cca 3 měsíce čerstvé.

Tip: Vyzkoušejte recept na pomazánku z bedel, který je vhodný i pro bezlepkovou dietu.

Zdroj: Pixabay.com

Opečení hub na másle a zmrazení

Opékání hub je další možnost, jak uchovat co nejvíce živin v houbách a zamezit rychlému zkažení při konzervaci.

Jak postupovat:

  • Očistěte houby a nakrájejte na kousky.
  • Na pánvi si rozehřejte máslo a na střední teplotu opékejte za stálého míchání cca 2 min.
  • Následně vyjměte a nechte houby vychladnout.
  • Po vychladnutí vložte na podložce do mrazničky a zmrazte je.
  • Následně je umístěte do uzavíratelného sáčku a vložte zpět do mrazáku. Takto zpracované houby vám vydrží cca 3 měsíce.

Zmrazení hub bez další tepelné úpravy

Pak je tu i možnost houby zmrazit bez tepelné úpravy. Ovšem logicky z toho vychází, že vám rozhodně nevydrží tak dlouho jako blanšírované či opečené houby, a především se sníží jejich nutriční hodnota. Proto je potřeba spotřebovat je co možná nejdříve. Po očištění houby stačí vložit na tác, dát zmrazit a následně uložit do uzavíratelných sáčků.

Tip: Víte, které léčivé houby najdete i v našich krajích a lesích? Možná budete překvapeni.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama