Máte doma plné koše hub a nevíte co s nimi? Ať už sbíráte lišky, hřiby nebo bedly a chcete si je uchovat i na zimu bez ztráty živin, nabízí se 2 způsoby. Můžete je buď zmrazit, nebo usušit. K sušení je ideálním pomocníkem sušička na houby nebo větší prostor na sušení. Nevýhodou sušení v prostoru ovšem může být jejich velmi intenzivní zápach. Pokud se tomu chcete vyhnout, ideální je houby zmrazit.
Poradíme vám, jak správně zmrazit houby za pomoci blanšírování nebo opékání tak, aby v nich zůstalo co největší množství zdraví prospěšných látek a zároveň neztratily svou výbornou chuť.
Blanšírování hub a následné zamrazení
Blanšírování zeleniny je v aktuální době velmi oblíbené a není se čemu divit. Při blanšírování dochází k uchování vysokého obsahu zdraví prospěšných látek v potravinách, a naopak jsou zničeny mikroorganismy, které by mohly urychlit zkažení hub v již konzervovaném stavu. Jedná se o rychlé spaření v horké vodě a následné rychlé ochlazení.
Jak postupovat:
- Houby očistěte a nakrájejte. Menší houby můžete nechat v celku.
- Připravte si misku s ledovou vodou. Nejlepší je voda s ledovými kostkami.
- Připravené houby vložte do parního koše a cca 1-2 min nechte ve vroucí vodě. Záleží na velikosti hub. Pokud jste je nakrájeli na menší kousky, stačí opravdu jen chvilka.
- Vyjměte a ponořte je do mísy s ledovou vodou a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí houby vyskládejte na plech vyložený papírem vedle sebe a nechte je oschnout a okapat.
- Jakmile vidíte, že houby jsou oschlé, dejte je na tácku zmrazit.
- Po zmražení si připravte uzavíratelný mrazící sáček, naplňte ho houbami, vytěsněte z něj vzduch a dejte do mrazáku. Takto zmražené houby vám vydrží cca 3 měsíce čerstvé.
Tip: Vyzkoušejte recept na pomazánku z bedel, který je vhodný i pro bezlepkovou dietu.
Opečení hub na másle a zmrazení
Opékání hub je další možnost, jak uchovat co nejvíce živin v houbách a zamezit rychlému zkažení při konzervaci.
Jak postupovat:
- Očistěte houby a nakrájejte na kousky.
- Na pánvi si rozehřejte máslo a na střední teplotu opékejte za stálého míchání cca 2 min.
- Následně vyjměte a nechte houby vychladnout.
- Po vychladnutí vložte na podložce do mrazničky a zmrazte je.
- Následně je umístěte do uzavíratelného sáčku a vložte zpět do mrazáku. Takto zpracované houby vám vydrží cca 3 měsíce.
Zmrazení hub bez další tepelné úpravy
Pak je tu i možnost houby zmrazit bez tepelné úpravy. Ovšem logicky z toho vychází, že vám rozhodně nevydrží tak dlouho jako blanšírované či opečené houby, a především se sníží jejich nutriční hodnota. Proto je potřeba spotřebovat je co možná nejdříve. Po očištění houby stačí vložit na tác, dát zmrazit a následně uložit do uzavíratelných sáčků.
Tip: Víte, které léčivé houby najdete i v našich krajích a lesích? Možná budete překvapeni.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com