Domácí likéry jsou již po staletí oblíbené a velmi žádané. Vyrábí se z bylin, koření, ovoce a dalších přírodních surovin. Už po staletí se tyto likéry používají jako přírodní léčba pro různé neduhy, ať se jedná o nachlazení, bolesti hlavy, nespavost, zažívací potíže a další. Připravili jsme pro vás recepty na domácí likéry, které se vám budou hodit nejen v zimě. Stačí si vybrat podle toho, co vás trápí a likér si můžete sami doma připravit.
1) Bylinný likér pro podporu trávení i zdravé srdce
Vyzkoušejte domácí likér, který vás zahřeje na srdci i podpoří trávení. Obsahuje totiž kořen pampelišky, hloh a šípky. Pikantní chuť mu dodává zázvor a dokonalé aroma přidává nové koření, hřebíček a skořice.
Ingredience:
- Čerstvý kořen pampelišky – 150 g
- Plody hlohu – 50 g
- Sušené šípky (bez semínek) – 35 g
- Zázvor (mletý či nastrouhaný) – 1ks
- Nové koření – 6 kuliček
- Skořice – 1ks
- Med – 1 hrnek
- Vodka
- Voda
Postup:
- Bylinky a koření vložte do 1 litrové sklenice a přidejte med, 1 hrnek vodky a 1 hrnek vody.
- Pokud sklenice nebude plná, střídavě dolévejte vodu a vodku vždy po jednom hrnku až po okraj sklenice.
- Uzavřete víkem a proklepejte.
- Nechte bylinky v nálevu macerovat a průběžně promíchávejte.
- Po 14 dnech ochutnejte a v případě potřeby můžete dodat koření či med a chuť likéru ještě upravit. Likér se pije v malém množství před a po jídle.
Zdroj: zde
2) Kávový bezinkový likér pomůže při bolesti hlavy i migréně
Pokud jste milovníci kávy, pak tu pro vás máme připravený kávový likér z plodů černého bezu. Máte fyzicky či psychicky náročné povolání a bolí vás často klouby nebo hlava? Pak je tento domácí likér určen právě vám.
Celý recept najdete zde: kávový likér z plodů bezinky. Vzhledem ke kávové chuti doporučujeme do likéru přidat místo vodky rum, který dodá likéru ještě lepší chuť.
3) Ovocný likér pro pohodové večery ve dvou
Aniž byste léčili nějaké neduhy, můžete si připravit i ovocný domácí likér, který vám může například zpříjemnit romantické večery ve dvou. Z ovoce můžete využít třešně, višně, hrušky i jablka, záleží pouze na vaší chuti. Můžete si vytvořit mix chutí a vlastní recept na ovocný likér. Příprava je velmi jednoduchá. N 1 litrovou sklenici budete potřebovat 1-2 kg ovoce a 0,5 kg cukru. Dále čistý alkohol, přidat můžete skořici, vanilku, citronovou a pomerančovou kůru i bylinky podle chuti.
Postup je snadný. Z ovoce vymačkejte šťávu, na silnější likér použijte 1 kg ovoce, na slabší pak 2 kg, ať je šťávy více, popř. můžete zředit vodou, záleží na vás a povařte i s citrusovou kůrou, vanilkou či skořicí. Nechte vychladnout, přidejte alkohol a nechte 14 dní macerovat, aby se chutě propojily. Průběžně promíchávejte. Pak už stačí pouze přecedit do lahví a můžete vychlazené po douškách popíjet ideálně před či po jídle.