Snad v žádné domácnosti nechybí sůl, mletá paprika, pepř, kmín a majoránka. Svět koření je však mnohem pestřejší a nabízí celou škálu rozmanitých chutí a vůní. Některé velmi zajímavé druhy koření jsou v našem prostředí stále poměrně neznámé. A to i přesto, že zejména ve specializovaných obchodech jsou již běžně k dostání. Za pozornost stojí černucha, čertovo lejno a sumah.
Půvabná černucha, jejíž semínka překvapí
S černuchou se lze setkat na zahrádkách, kde je pěstovaná jako půvabná okrasná květina s bledě modrými květy. Málo známá je skutečnost, že její drobná semínka jsou lahodným kořením.
Semena černuchy patří dokonce mezi prastará koření, byla totiž oblíbená už ve starověkém Egyptě. Černuchu si lidé považovali pro příjemné aroma a lehce ostrou chuť.
V současnosti se používá zejména do slaného pečiva nebo jako jeho posypka. Její chuťové vlastnosti vyniknou rovněž v zeleninových polévkách, luštěninových pokrmech a domácích sýrech či paštikách. Příjemným bonusem je fakt, že černucha působí proti nepříjemnému nadýmání.
Další zdravotní benefity:
- jedná se o přírodní antibiotikum
- podporuje činnost jater
- pozitivně působí na trávení a nadýmání, jak již bylo zmíněno
- zlepšuje dýchací potíže
- ženy ocení její tlumící pomoc při menstruačních potížích
Čertovo lejno: Nenechte se odradit poněkud nevábným jménem
Pokud bychom měli ukázat na koření s tím nejzvláštnějším názvem, pak by nejspíše právě čertovo lejno zvítězilo na plné čáře. Důvodem nevábného jména je jeho neobvyklá silně pronikavá vůně, kvůli které stačí tohoto koření použít pouze malou špetku.
Čertovo lejno je vynikající hlavně ve vegetariánských pokrmech. Často se dokonce přimíchává i do mouky pro zlepšení její chuti. Jestliže váháte, kam koření použít, stačí se řídit jednoduchou poučkou, která praví, že ho lze přidat do jídel, kam se hodí i česnek nebo cibule. Pokud narazíte na koření asa foetida, případně ločidlo, jedná se stále o čertovo lejno, ale pod jiným názvem.
I toto koření nabízí zajímavé zdravotní benefity:
- podporuje trávení a pomáhá při nadýmání
- zmírňuje křeče způsobené plynatostí
- v TČM se čertovo lejno využívá při problémech s dýchacím ústrojím a pro zlepšení imunity
Exotický sumah okouzlí intenzivní chutí
Především v arabské gastronomii se lze běžně setkat s kořením, které se označuje jako sumah. Má podobu sytě červeného prášku, který se získává pomletím plodů škumpy koželužské.
Pro sumah je charakteristická intenzivní ovocná nakyslá chuť. Ta z něj dělá vynikající koření především do zeleninových salátů, luštěninových a rýžových jídel. Tradičně se používá také do nejrůznějších masových pokrmů, zejména do kebabů či na šašliky. V kuchyni lze sumah vyzkoušet všude, kam se hodí i běžnější citronová šťáva.
Zdravotní účinky látek obsažených v sumachu vás nadchnou:
- využívá se jako přírodní diuretikum
- pomáhá proti nadýmání
- dříve se využíval pro podporu zdraví dýchacích cest
- pozitivně působí proti žaludečním potížím a průjmům