Chcete jíst zdravě, chutně a nepřibrat? Připravili jsme pro vás 10 zdravých příloh s nízkým obsahem kalorií. Tudíž nepřiberete a vybrat si můžete z našeho výčtu podle chuti. Dobijte tělo energií a přesvědčte se o tom, že i zdravá strava může být chutná. U každé přílohy najdete také tipy na zdravé recepty z naší kuchyně.
1) Pečená cuketa
Cuketa je lehká a osvěžující zelenina, která se snadno připravuje. Stačí ji nakrájet na plátky, pokapat olivovým olejem a posypat solí a pepřem. Poté ji dát péct do trouby na 180°C po dobu 20 minut. Pečená cuketa se hodí jako příloha ke kuřecímu nebo rybímu masu. Vyzkoušejte recept na pečenou cuketu s krevetami z naší kuchyně.
2) Quinoa salát
Quinoa je zdravá a plná bílkovin a vlákniny.
Pro přípravu quinoa salátu postupujte takto:
- Dejte vařit quinou v osolené vodě po dobu 15 minut.
- Pak smíchejte vařenou quinou s nakrájenou paprikou, rajčetem, cibulí a zeleným salátem.
- Pokapejte salát olivovým olejem a zakápněte citronovou šťávou.
- Tento salát je skvělou přílohou k masu nebo jako samostatné jídlo.
3) Pečené sladké brambory
Sladké brambory jsou zdrojem vitamínu A a C. Stačí je nakrájet na plátky a položit na plech. Posypat je solí a pepřem a pokapat olivovým olejem. Poté péct v troubě na 180 °C po dobu 30 minut.
4) Brokolicový salát
Brokolice je plná vitamínu C a vlákniny.
Pro přípravu brokolicového salátu je potřeba:
- Vařit brokolici v osolené vodě po dobu 5 minut.
- Dále ochladit pod tekoucí vodou a smíchat s nakrájenými olivami, rajčaty a sýrem feta.
- Pak zakápněte salát olivovým olejem a citronovou šťávou. Tento salát je skvělou přílohou k rybímu nebo kuřecímu masu.
Tip: Brokolice se dá připravit na 100 a více způsobů, inspirujte se v naší zdravé kuchařce a ochutnejte brokolicové recepty.
5) Opečené papriky
Papriky jsou zdrojem vitamínu C a antioxidantů. Stačí je nakrájet na plátky a položit na plech. Posypat je solí a pepřem a pokapat olivovým olejem. Poté dát péct do trouby na 180 °C po dobu 20 minut. Jestliže máte mlsnější jazýčky, vyzkoušejte recept na pečené brambory s paprikou a červenou cibulí.
6) Pečená květáková rýže
Květák je plný vitamínu C a antioxidantů. Pro přípravu květákové rýže stačí květák nasekat na menší kousky a rozmixovat v mixéru. Pak dejte květákovou rýži péct do trouby na 180 °C po dobu 20 minut.
7) Cizrna s avokádem
Cizrna je zdrojem bílkovin a vlákniny. Pravdou je, že její příprava je poměrně delší (cca 1 -1,5 hod), ale rozhodně to stojí za to. Pro přípravu salátu cizrnu povařte, poté smíchejte s nakrájeným avokádem a cibulí. Pokapejte směs olivovým olejem a zakápněte citronovou šťávou. Vyzkoušet můžete také cizrnovou polévku nebo cizrnové chipsy.
8) Pečená cherry rajčátka
Cherry rajčátka jsou zdrojem vitamínu C a antioxidantů. Stačí je nakrájet na půlky a položit na plech. Posypat je solí a pepřem a pokapat olivovým olejem. Poté dát péct do trouby na 180 °C po dobu 15 minut. Pečená cherry rajčátka se hodí jako příloha k rybímu nebo kuřecímu masu.
9) Zeleninová polévka
Zeleninová polévka je skvělou přílohou ke každému jídlu. Stačí nakrájet zeleninu (mrkev, celer, cibuli, petržel) a dát vařit do hrnce s vodou. Přidat koření (majoránku, bobkový list) a nechat vařit po dobu 30 minut. Tuto polévku můžete podávat k masu nebo jako samostatné jídlo.
10) Celerový salát i smoothie
Celer je plný vitamínu K a vlákniny. Celerový salát můžete připravit nejen z klasického celeru, ale také z řapíkatého. Připravit si můžete celerový salát s kapary, salát z řapíkatého celeru, a ačkoliv se nejedná o přílohu, přikládáme i recept na smoothie z řapíkatého celeru.
Zdravé přílohy s nízkým obsahem kalorií jsou ve spojení s dalšími aktivitami zaručenou cestou ke krásnější postavě a zdravému vzhledu.